HEBRIDERNA (5 - 18 MAJ 2008)

Vill du komma ut på Nordsjön och lockas av segling till storslagen natur dit inga charterresor når skall du mönstra på Celeste för ditt livs seglingsäventyr.

Vi samlas ombord på Celeste på morgonen måndagen den 5 maj 2008 för en genomgång av förberedelserna inför äventyret. Vi kastar loss under eftermiddagen/kvällen och styr väster ut mot Skagen och vidare ut på Skagerak.

Efter att seglat mellan Norge och Danmark kommer vi ut på Nordsjön. Kanske vi här får sällskap av delfiner som ofta besöker båten väst om Danmark. Vi närmar oss Skottlands kust och planerar inför genomseglingen mellan Skotska fastlandet och Orkney, sundet Pentland Firth
.

Efter Pentland Firth närmar vi oss Hebriderna och lägger till i Stornoway på ön Lewis som tillhör västra Hebriderna. Beroende på seglad tid kanske vi planerar ytterligare någon kortare segling i denna övärld. Alternativt hyr vi bil och ser oss omkring.

Efter Hebriderna seglar vi tillbaka öster ut för ett stopp på ön Orkney. Vi seglar genom Scapa Flow och känner historiens vingslag. Vi väljer någon trygg hamn. På Orkney ser vi oss omkring och förbereder båten för vår segling tillbaka över Nordsjön.

Vid västlig vind väntar oss härlig spinnakersegling. Om tillfälle ges hissar vi Celestes största spinnaker på 400 kvadratmeter och surfar fram över havet. Gör vi bra fart stannar vi till i Skagen för en avslutningskväll före det att vi angör svenska kusten och kommer tillbaka till Göteborg.

NORDATLANTENS ÖAR (28 JULI - 13 AUGUSTI 2008)

Drömmer du om att komma väst om Shetland och ut på Norska havet för att uppleva Nord Atlantens mäktiga hav är detta seglingen för dig. Vi samlas ombord på Celeste på morgonen måndagen den 28 augusti 2008  och gör Celeste klar för avgång, Under eftermiddagen/kvällen kastar vi loss och styr väster ut mot Skagen och vidare ut på Skagerak.

Efter att seglat ut med Norges sydkust kommer vi ut på Nordsjön. Ganska snart siktar vi säkerligen någon av de talrika oljeplattformar som ligger som ett pärlband emellan Shetland och Norge. När vi närmar oss Shetlands kust märker vi den tydliga förändringen av naturen och framför allt alla välkomnande och spännande fågelarter som dyker upp. Vi gör ett stopp på Shetland och lägger troligtvis till i huvudorten Lerwick. Vi anpassar stoppet på Shetland efter seglad tid.

När vi känner oss redo ger vi oss ut på den tuffaste delen av denna segling, Norska havet. Vid blåsigt väder kommer vi att mötas av ett storslaget hav med mäktiga långa atlantvågor.

Vi kommer också märka att temperaturen kraftigt sjunker så snart vi lämnat Shetland i vårt kölvatten.

Färörna och huvudorten Torshavn når vi efter en till två dygns segling under normala förhållanden.

På Färöarna besöker vi Torshavn och möter den färöiska kulturen. Det är inte ovanligt med sommartemperaturer på morgonen på bara några få plusgrader. Det märks att vi är på nordlaga breddgrader.

Ner mot Orkney hoppas vi på västliga vindar och spinnakersegling. Om tillfälle ges hissar vi Celestes största spinnaker på 400 kvadratmeter och surfar fram över havet. Vi närmar oss Orkney och temperaturen i luften stiger.

Vi går in mellan Orkneyöarna och lägger till i Kirkwall som är huvudort. På Orkney hyr vi kanske bil och/eller besöker whiskydestilleriet Highland Park.

Vår sista etapp väntar tillbaka över Nordsjön och vidare in på skandinaviska vatten. Gör vi bra fart stannar vi till i Skagen för en avslutningskväll före det att vi angör svenska kusten och kommer tillbaka till Göteborg.

FARR 65 r S/Y CELESTE OF SOLENT

Farr 65 r Celeste är en härlig havs/kappseglare med all tänkbar säkerhets-, trivsel-, och navigationsutrustning. Hon är registrerad i brittiska skeppsregistret med högsta säkerhetsklassning och godkänd för 16 personer vid oceansegling. Hon bemannas alltid med internationellt certifierad skeppare som innehar kaptensutbildning för mindre kommersiella fartyg (Master of Yacht).

Seglingen sker i vaktlag. Under din tid på vakt är du ansvarig för navigering, segeltrimning, roderhållning m.m. Vår besättning (skeppare och deckhand) är självklart alltid ytterst ansvariga.

För mer information och bokning - besök www.sjosportskolan.se eller ring 031-292030